CO SE SPADANÝM LISTÍM NA ZAHRADĚ

23.11.2016 13:57

 

Podzim už je doslova v plném proudu a ani paní Zima nelení a pomalu nám dává jasně najevo, že se hodlá brzy ujmout své sněhové a ledové vlády. Zatím ještě můžeme radostně pouštět s dětmi draky a rychle dokončovat, pod dohledem slunečních paprsků, potřebné zazimování zahrady. Pokud vaší zahradu zdobí ovocné stromky či jiné listnáče, jistě si kladete otázku, co si počít s touto barevnou záplavou šustícího listí.

 

Řešení nechte na přírodě

Pokud nepatříte mezi perfekcionalisty, vaší zahradě pár barevných listí bude nejen roztomile slušet a děti i domácí mazlíčci se vydovádí do sytosti, ale především pokrývka listí vaší zahradě rozhodně svědčí. Listí se během zimy stane útočištěm pro drobnou havěť a vám ušetří peníze za jarní ozdravnou kůru. Pro váš trávník je totiž spadané listí nejlepším a nejluxusnějším hnojivem, které vám daruje sama příroda. Jedinou výjimkou jsou listy ořešáku, ty se totiž jen tak snadno nedají a nehodí se ani ke kompostování.


Kompostování listí není žádná věda

 

kvalitní kompost se rozhodně také bude na jaře hodit. Listí můžete do kompostéru dávat buď jako hlavní surovinu - nezapomeňte je dostatečně prolít vodou a prokládat natrhaným čistým kartónem či větvičkami. Listy se však hodí i jen v malé míře a to pro kvalitnější kompost a jeho dobré a rychlé rozkládání a tlení. Listy prokládejte ostatní suroviny či bio odpad z kuchyně a o kvalitní hnojivo máte postaráno.

 

Hrabání netěší ale protáhne tělo

 
 

Hrabání listí patří snad mezi nejotravnější činnosti na zahradě vůbec, rozhodně však dokonale nahradí fitko, jen nezapomeňte střídat ruce :). Dopřejte si ale kvalitní náčiní, investice se zaručeně vyplatí a útěchou vám jistě bude dobrá zpráva, že pro svůj trávník činíte učiněné blaho. Krásně jej provzdušníte a vyčešete z něho mech a jiné nezvané návštěvníky. A pokud vás opravdu hrabání neláká a zmáhá, chopte se sekačky na trávu – ta vaše listí posbírá dokonale a v režimu mulčování také rozmělní a dodá přímo vašemu trávníku jako na stříbrném podnose.