I MALÁ KOUPELNA může být pro děti vodní ráj

06.07.2017 17:30

Některé dítko už od miminka miluje vodu a cachtání, jiné pláče jen když vidí koupelnu. Časem se všechno srovná, několikrát ještě změní, ale jisté je, že koupání je potřebné a musíme na něj svou ratolest přivyknout. Vana je báječné místo, vejde se do ní spousta hraček, občas i maminka či tatínek, a dají se v ní dělat neskutečné legrácky.

Jenže vaše koupelna vanu jaksi postrádá, a oplývá pouze sprchovým koutem?

Rádi byste svému mrňousovi zpříjemnili sprchování, aby bylo alespoň z poloviny tak zábavné, jako ve vaně?

Nebudete si nalhávat, že malému vodníkovi vanu něčím nahradíte, to zcela jistě ne, ale můžete se o to alespoň pokusit, a možná, že to bude - ne z poloviny - ale skoro stejně tak báječné.

Vanička

Každé miminko začínáme koupat, moderně třeba v kyblíku, ale většina maminek je spíše tradičních a tak začíná s vaničkou. Už při jejím nákupu vyberte takovou, aby se vám do sprchového koutu vešla - třeba i napříč, ale vešla. Později se nenechte strhnout davem a sotva co dítko povyroste, vaničky se nezbavujte. Ba naopak. I větší tříleté dítko si v ní užije spoustu zábavy. Obnáší to sice zvýšené hlídání, aby se třeba i s vaničkou nevyklopilo a neublížilo si. Pokud ho ale od začátku vedete k tomu, že jestli chce řádit a užít si koupání, musí dodržovat nějaká pravidla, bude váš malý potápěč vzorný :). Spousta pěny, cákání a vylévání vody pomocí kelímků přes okraj vaničky - to by přeci ve vaně nešlo :).A v létě, když máte balkon, užije si zábavy i tam a krásně se ve vodě ochladí, když zrovna nemůžete k vodě.

Sprchování

Dřív nebo později přijde doba, kdybychom měli dítko přivykat na sprchu a sprchování, aby se ji později nebálo. Ideální je, střídat ji s vaničkou.

Ze všeho nejdříve si kupte kvalitní podložku do vany či sprchového koutu, abyste co nejvíce zvýšili bezpečnost. Malý vodník si může na podložku v klidu sednout, a vy jej můžete přivykat na sprchu třeba tak, že mu dáte velký úkol, že jí má držet, pak třeba osprchovat vám ruce, sobě nožky, a tak dál, až to skončí tak, že už vám sprchu nebude chtít vrátit. Vodu necháte téci samozřejmě jen méně, spíše perlit, lépe si tak na ni přivykne, a vy se nevyděsíte při vyúčtování spotřeby.

Svoje zlatíčko můžete nechat, aby se samo namydlilo - pozor na ručky, aby se mýdlo nedostalo do očí - můžete přidat koupání a mytí autíčka, panenky, balónků atd. Vděčné jak ve vaně, tak ve sprše jsou různé kelímky, vodní mlýnky a podobně.

Zapojte fantazii a určitě vymyslíte spoustu skvělých nápadů a i ze sprchy budete muset svého malého vodníčka přemlouvat :)