JAK NA JARNÍ NACHLAZENÍ A VIRÓZU? Nenechte se zaskočit!

13.04.2017 16:20

 

Najednou bez varování začínáte kýchat a večer s vámi občas zatřese zimniceLechtá vás v nose a v krku začíná pálit?

Nikomu se občas nevyhýbá rýma, kašel a další "radosti", které nás i na pár dní dokáží zavřít do ložnice, i když musíte do práce, nebo chcete o víkendu zažít spoustu zábavy. 

Poradíme, jaké triky vyzkoušet, abyste nachlazení či virózu vyprovodili ze dveří hned v počátku.

 

Základ je, zahřát se

 

První nejlepší a nejrozumnější věcí je, naložit se do teplé vany. Ideální je, pokud si do ni přisypete obyčejnou jedlou sůl, nebo kápnete pár kapek eukalyptového olejíčku. Pokud nemáte vanu, dopřejte si teplou sprchu, nejlépe ve vyhřáté koupelně.

Obléknete si teplé pyžamo, zabalíte se do županu – oba si můžete nahřát, aby prohřátí bylo opravdu důkladné. A šupky hupky pod peřinu.

 

Tekuté teplo

 

Zahříváme i vnitřně. Pro ty, kteří mohou a mají rádi alkohol, je výbornou prohřívací terapií silný čaj, s pořádnou dávkou medu, citrónu a štamprlí slivovičky. A dopřejte si rovnou velkou.

Pro milovníky spíše piva, tu je docela zvláštní recept, kdy pivo zahřejeme těsně pod bod varu a popíjíme. Chuť je trochu nezvyklá, ale vypotíte se opravdu výborně.

Vinaři si rádi dopřejí svařáček. A nezapomeňte hlavně na skořici, ta má zahřívací účinky.

Bezalkoholovou verzí je pak klasický čaj, ale také horká čokoláda se špetkou chilli, ohřátý oblíbený džus s přidáním skořice a hřebíčku. 

 

Síla přírody

 

Poslední tečkou je pomoc přírody. Pokud vás lechtá v krku, je čas vykloktat si v krku slanou vodou. V dnešní moderní době trochu zapomínaný a přitom jednoduchý a účinný recept našich babiček.

Lechtání v nose pomůže zažehnat tymiánová mast. Můžeme ji vmasírovat na čelo, spánky, lehce přímo pod nos, ale také na hruď a plosky nohou. Působí dobře také při horečce.

Eukalyptový olejíček v aroma-lampě nejen příjemně provoní byt, ale zároveň svou desinfekční schopností pomůže s volným dýcháním a nedá virovým onemocněním šanci.

 

Pokud tyto rady vyzkoušíte opravdu na začátku vašich potíží, je velká šance, že ráno se budete cítit mnohem lépe, nebo dokonce zcela fit.

 

Pavlína Šmahlíková