Jak se zbavit závislosti - vypěstujte si novou, zcela neškodnou!

12.07.2018 16:01

Ať už si to přiznáme nebo ne, náš život je vlastně jedna velká závislost, a v menší či větší míře protkaná spoustou dalších. Mají různé formy, intenzitu i míru nebezpečnosti a každý z nás je zvládá kočírovat jinak. Patříte-li mezi „závisláky“ na kávě, cigaretách, sladkostech, práci či spánku a řešíte zrovna jak změnit svůj život a nasměrovat jej jiným směrem, než navštívíte odborníky nebo začnete zkoušet různé alternativy, přečtěte si následující řádky.

 

Není závislost jako závislost

Některá jen obtěžuje a limituje, jiná už je hazard se zdravím a další jsou nebezpečné už když se jen vysloví. Je samozřejmé, že ne všechny závislosti můžete zvládnout doma z obýváku. Závislosti běžné, ty, které jsou součástí našich životů, a mnohdy si ani neuvědomujeme, že se o závislost jedná, však můžeme s velkou mírou pravděpodobnosti pokořit i sami. Ať už si tedy chcete přiznat, že káva či frťánek na dobré spaní je vaší závislostí či ne, pojďte s námi poodkrýt tajemství zdravějších závislostí, které vaše tělo rozhodně nehuntují a navíc vám dodají energii a permanentní úsměv na rty.

 

Závislost na zdraví určitě nemrzí

Ano, přiznáváme, že zdravým závislostem hned tak nepodlehnete a chce to nějaké to přesvědčování a hlavně dobrou motivaci. Jen vy sami můžete svůj život posunout do lepší roviny – pro vás i vaše zdraví, dokonce i rodinu a okolí. A věřte, že závislosti, které vám nabídneme, vám budou všichni závidět. A vy se budete cítit fit a v pohodě.

 

Staňte se závisláky na společném rodinném životě

Ať už máte vlastní děti, nebo už vylétly z hnízda, či si teprve na myšlenku rodičovství zvykáte, jistě svou širší rodinu zkrátka máte. Věnujte jí tedy svůj volný čas a pravidelný den v týdnu věnujte jen a jen jí. Navštivte prarodiče, vyrazte si společně do kavárny, na oběd či do kina. Sdílejte své zážitkyhistorky i trápení se svými blízkými. A když nemáte spřízněnou duši v rodině, nevadí. Určitě máte kamarády a přátele, zaveďte tedy tento zvyk s nimi. A jste-li rodina s dětmi, máme pro vás tu nejlepší závislost. Staňte se spolu se svými dětmi opět bezstarostnými dítky a dovádějte co to jen jde. Zapomeňte na oblíbený seriál či fotbalový zápas a vyběhněte ven pouštět draky, sáňkovat nebo pořádat koloběžkové závody. Čas dětství a touha trávit čas s rodiči tak rychle utíká, užívejte si tak každé chvíle, po kterou vaše děti dobrovolně chtějí trávit čas s vámi.

 

Kolečko kolem domu klusem, na kole či koloběžce

No ano, víme. Hýbat se není zrovna hitparáda. Ale věřte, že na sto procent platí pravidlo, že jakmile se začnete nějaké pohybové aktivitě věnovat, stane se z ní doslova droga, kterou prostě musíte mít - ať venku třeba padají trakaře. Přemluvte své tělo, a hlavně mysl a začněte s pohybem, ať už je jakýkoli. Jóga, běhání, nové kolo, rozpustilá koloběžka, posilovna či zumba, tanec, zkrátka cokoli, co je ve vaší blízkosti a co vás jakkoli oslovuje. Přiberte i partnera či kamarádku, ale hlavně vyrazte ven!

 

Svěřte své tělo blahodárné vodě

Bazén, vířivka, sauna – to je skvělá péče o každičkou buňku vašeho těla, a přímo balzám pro vaši mysl. Tělo se krásně protáhne, bolavá záda si libují a ve vaší hlavě si myšlenky plynou jako bárka na možná rozbouřeném moři, které se ale vždy nakonec uklidní. A vy nebudete mít klid, dokud si zase opět nevyrazíte urazit pár temp, přeplavat statečně bazén, nebo se nechat hýčkat v bublinkách.

A to už jsou závislosti vcelku přijatelné, co říkáte?