JAK ZVLÁDNOUT NÁSTUP DO ŠKOLKY? Vyzkoušejte osvědčené tipy

08.11.2016 11:59

Nástup do mateřské školky je velkým dnem v životě každého dítka, kterým vykročí do velkého světa. A vlastně tak trochu pomaloučku, polehoučku i do života. Ať už jde poprvé do školky ve dvou, ve třech, nebo v pěti letech, svou velkou zkoušku si musí prožít, ať tak či tak. Bez slziček se to, ale dřív nebo později, neobejde. U dítka i u maminky.

 

Ani příliš smutná, ani moc nadšená maminka

 

Tak jako vše, i pohodové zvládnutí nástupu do mateřské školky začíná u maminky. Být v pohodě je těžké, když najednou ztrácíte kontrolu nad svým dítkem a musíte jej svěřit do péče cizího člověka a to na několik hodin denně, několik dní v týdnu. (Kolik to dělá za rok, vám raději pro začátek nebudeme ani počítat.). Ovšem před svým dítkem zamáčkněte slzu a vnitřně se snažte hodit do pohody. Je to těžké, to rozhodně, ale pokud budete rozhozená vy, dítko to vycítí a vaše nejistota, obavy a strach, umocní přirozený strach dítěte. Proto, hlavu vzhůru maminko.

Aby vše bylo v rovnováze a v harmonii, tak nejsou jen maminky „stresorky“, ale také maminky „těšitelky“, které se už nemůžou dočkat, až se pozornost jejich ratolestí rozdrobí i mimo domov, a v hledáčku dítěte nebude jenom maminka ta jediná, která vše vyřeší, přinese, podrží a vysvětlí. Pokud patříte do této kategorie, rozhodně své přílišné nadšení a nedočkavost z prvního zářijového dne, nedávejte před dítkem najevo. Mohlo by se začít cítit odstrčené, nemilované a školka by se stala jeho největším nepřítelem.

 

Nástup do školky aneb manuál pro celou rodinu

 

Proč pro celou rodinu? Vcelku snadná odpověď. Rozhodně si totiž jako milující rodiče pohlídejte, co vaší ratolesti – byť v dobré víře - „hustí“ do hlavy babičky. Dědečkové jsou v tomto ohledu zcela neškodní :). Najdou se totiž babičky, či tchyně, které přeci nejlépe vědí, co je pro jejich vnouče nejlepší, a občas dokáží chytit svou příležitost v nejméně vhodný čas, pořádně a pevně do svých rukou. O čem je řeč? Zde je malá ukázka: „ Zlatíčko moje nebohé, ty musíš do té školky, že? Že se ti vůbec nechce, že jo? Vidíš, a já jsem mamince říkala, že klidně můžeš zůstat u mě, že tě pohlídám. No chudáčku, vidíš, já to s tebou myslím dobře, ti rodiče jsou ale hrozní....“. To, že ve skutečnosti by hlídání nezvládla, a ani o něj nestojí, to je už věc druhá. V malé, už tak zmatené hlavičce, začne však doutnat nejistota, která se snadno přemění v požár. O to víc, pokud babička ve svém lamentování a litování nepoleví a pokračuje dále: „ Však, když se ti nebude v té školce líbit, nebo se ti nebude chtít jít, zůstaneš u mě...“. No uznejte sami, co na to říct. Před dítkem však nic neřešte, ale důrazně si s babičkou promluvte, hned při prvních náznacích potíží.

 

Školkou nikdy nestrašte, ani nevyhrožujte

 

Ani v těch nejvypjatějších chvílích, kdy už nevíte kudy kam, nevyhrožujte dítku školkou. Věty typu, že jej ve školce naučí poslušnosti, že mu paní učitelka dá na zadek, nebo že si s ním kamarádi nebudou chtít hrát, to vše jsou zabijáci pohodového a klidného přechodu z bezpečného domova do školky. Dítko si totiž vše moc dobře pamatuje, a při prvním problému se mu vybaví vaše slova a začne se zbytečně bát. To platí i pro dovednosti a činnosti, které by dítko mělo ve školce zvládat a umět. Dejte mu čas, snaha se cení nejvíce. Pokud jej budete strašit tím, že se mu budou ve školce smát, uznejte sami, že to není příliš motivující. Naopak, pozitivně motivujte své zlatíčko v tom, co vše hezkého jej ve školce čeká.

 

Vydejte se na nákupy. Každý den jeden úlovek do školky

 

Pro vás by bylo asi pohodovější a klidnější, vše potřebné, od bačkůrek po pyžamko, nakoupit v klidu bez pobíhajícího chlapečka nebo copaté princezny. Ovšem, pokud dítko zapojíte do příprav, zažehnete v něm plamínek touhy po novém dobrodružství, které jej čeká. Proto si rozplánujte na každý den nákup jedné věci, a nechte dítko vybrat si motiv trička, barvu bačkůrek i obrázek hrnečku na pití. A rozhodně nezapomeňte třeba na novou hračku, která se stane novým kamarádem, který bude do školky chodit spolu s vaší ratolestí.

 

A pokud vám není lhostejný i volný čas vašich dětí, přečtěte si také článek „Kroužek pro děti? Myslete na jeho financování už nyní“.