Meduňka pro dobrou náladu

10.12.2022 09:23

Lámete si hlavu, jak se na chvíli odprostit od starostí? Zavřete splínu dveře přímo před nosem, a vyzbrojte se nejen teplejším oblečením, ale také bylinkou, která vám zvedne náladu a pomůže překonat trable i smutné dny a skleslé nálady.

 

Meduňka – zelená trvalka s vůní i silou bylinky

 

Původem ze Středomoří a Malé Asie - dnes zabydlená i v našich končinách – to je meduňka, na jejímž pěstování není nic těžkého. Možná překvapivě umí dosáhnout i výšky až půl metru. A díky nádherně charakteristické vůni jejich listů si ji rozhodně s jinou bylinkou nespletete. Meduňka v sobě ukrývá silice, hořčiny, třísloviny i látky s desinfekčním účinkem. Umí tak tlumit bolest, uleví při migréně, ale také žaludeční nevolnosti, nachlazení, závratích, a především při neklidu, stresu, napětí a nespavosti.

 

Uvolněte se, prosím!

 

A zabojujte s podzimní i zimní skleslostí! Meduňka totiž nejen příjemně voní, ale také báječně chutná. Skvěle umí uvolnit vystresovanou mysl a vylepšit vám vaši náladu. Hoďte se zkrátka do pohody a vsaďte na kouzlo nádherně zelené, voňavé meduňky. Výhodou je, že čaj z meduňky můžete popíjet i dlouhodobě. A doplníte-li jej o relaxační koupel či meduňkovou aromaterapii, rozhodně zatočíte s úzkostí či špatným usínáním. Usušit si můžete listy i nať, dokonce ji však můžete i zamrazit či kandovat v cukru.

 

Meduňka na mnoho způsobů

 

Nejvíce zřejmě znáte meduňku jako chutný čaj, ale její sílu můžete využívat i jako olej či tinkturu. Připravit si z meduňky můžete i nálev, který nejen budete pít, ale využít jej můžete i jako obklad na otoky či revmatismem postižené klouby. Meduňka je také hojně využívaná v kosmetice. I vy si můžete odvarem z meduňky oplachovat nejen pleť, ale také mastící se vlasy.

Hospodyňky meduňku jistě rády využijí i v kuchyni. Zde se hodí k rybám i drůbeži. Přidat ji můžete i do ovocných salátů či jogurtových zálivek.