PODZIM NA ZAHRADĚ – připravte si seznam úkolů

28.11.2016 21:19

 

Jako každým rokem, podzim se hlásí o slovo a paní Zima se pomaloučku, polehoučku vkrádá do naší zahrady. Krásně barevné listí šustící nám pod nohama brzy vystřídá ledová jinovatka a k radosti dětí snad i pořádný příval sněhu. Než tento zimní čas nastane, musíme svou zahradu řádně připravit a vše uložit k zimnímu spánku.

 

Tužku a papír do ruky. Jde se na to!

 

Seznam prací je dobrým začátkem, jak na nic nezapomenout, v klidu si ještě vypít horkou kávičku a ujasnit si v hlavě, co nás na naší zahradě bezpodmínečně čeká a nemine. Jen tak nás opět s radostí uvítá na jaře, připravená opět rozdávat radost a pohodu. Sepište si vše, co vás napadne, co je potřeba udělat a klidně svolejte i rodinnou poradu – víc hlav víc ví, a jednotliví členové se nebudou moci vymlouvat. Hned si totiž budete moci rozdělit i úkoly :)

 

Péče o zeleň – péče o nejkrásnější přírodní dekoraci

 

Zelená barva uklidňuje, a i když se teď příroda ukládá k odpočinku, jen díky správné péči se opět na jaře vydatně zazelená. Ovocné stromky dobře prohlédneme a zbavíme škůdců, i parazitujících rostlin, jakými často bývá třeba jmelí. Odstraníme suché, napadené či nahnilé větve a případně dle potřeby zbavíme „vlků“ a prostříháme. Keře si zaslouží naprosto stejnou péči, na zimu je můžeme přihrnout mulčovací kůrou, náchylnější druhy přikrýt netkanou textilií. Nezapomínejte ani na měkoučký zelený koberec. Travnatý povrch nejprve důkladně zbavíme spadaného listí – nemusíte shrabávat, postačí přejet sekačkou nastavenou na mulčování – listy se tak stanou přírodním hnojivem pro váš trávník. Ten můžete také přihnojit – nejlépe přírodním hnojivem a také doplnit holá či řidší místa o nová travní semena.

 

Zahradní nábytek si zaslouží péči stejně jako pergola či terasa

 

Celý rok nás nadšeně vítají a nabízí se k lenošení a relaxaci, nyní nastal čas, oplatit jim jejich vlídnou péči. Zahradní nábytek umyjte od nečistot a prachu a ošetřete dle jednotlivých druhů a návodu. Pokud nevlastníte nábytek z teaku, který může zůstat venku celoročně, rozhodně zahradní nábytek uložte do sucha a pár příjemných stupňů nad nulou přidejte jako bonus. Opatřit jej můžete i praktickým obalem či plachtou, na jaře je nebudete muset zbavovat prachu. Nezapomeňte ani na slunečník či markýzuPergoly a terasy důkladně zkontrolujte, zda nedošlo k popraskání trámů a rozhodně je minimálně ošetřete bezbarvým nátěrem proti plísním, houbám i škůdcům. Utáhněte všechny potřebné šrouby a zkontrolujte všechny ostatní spoje. Nezapomeňte ani na okapový systém, aby vám případný tající sníh a led nenapáchal zbytečnou škodu. Přitom zkontrolujte i těsnost a kvalitu pokrývky střechy vaší pergoly.

 

Teď už stačí jen jediné, popřát vaší zahradě sladké sny :)