Tropy se vrací! Víme, kde na vás čeká příjemné ochlazení!

21.06.2020 20:41

Vládnou vedra a vás už nebaví ležet každičký den u vody? Nejraději byste zůstali doma a oddávali se sladkému nic nedělání ve společnosti výkonného větráku? Když už se nechcete slunit ani mačkat na koupališti, lenošit na vlastní zahradě, a dokonce ani zahřívat vlastní byt svou prostou přítomností, máme pro vás tipy, kam vyrazit na výlet i v tom největším parnu.

 

Objevte kouzlo jeskyní

 

A že jich v naší krásné zemi máme k objevování spoustu! V době, kdy stupnice teploměru nekontrolovatelně stoupá vzhůru, je návštěva zpřístupněných jeskyní v naší vlasti chladivým zázrakem. Podzemní komplexy chodeb, propastí a dómů, kde teplota dosahuje i pouhých osm stupňů, jsou pro naše tělo i mysl rájem. Příjemně se ochladíte, uvidíte podzemní krásu, a ještě se dozvíte něco zajímavého.

 

Historie v plné kráse

 

Jste-li milovníky historie nebo vaše dítka zrovna objevují svět princezen a udatných rytířů, pak výlet na starobylý hrad bude úžasnou letní vzpruhou pro celou rodinu. Na starých kamenných hradech je nejen spousta věcí k vidění, ale především příjemný chládek a klima. Svou náruč vám otevřou hrady Bouzov, Český Krumlov, Karlštejn, Opočno a mnoho dalších, kterých je v naší zemi k obdivování skutečně hodně.

 

Příroda na dosah

 

Jsou-li pro vás procházky přírodou nezbytnou náplní volných dní, nemusíte se tohoto koníčka zříkat ani ve vedrech. Ba naopak! Procházka lesem, nejlépe v blízkosti horských pramenů, to je oáza, ze které se vám nebude chtít vykročit zpět do uspěchaného moderního světa. Vyrazit můžete nejen na naši nejvyšší horu Sněžku, ale dopřát si i výlet na Pustevny, do Velkých Karlovic či obdivovat klima Jeseníků a jejich Bílou Opavu.

 

Muzea, podzemí i katakomby

 

Nejste zrovna muzejní typ, ale za chládek byste v těchto dnech dali cokoli? Vězte, že muzea nejsou jen o starých obrazech a vykopávkách. Co třeba navštívit hornické muzeum v Ostravě, Příbrami či Kutné hoře a pod zemí se příjemně ochladit? Chládek najdete také v dětmi oblíbených strašidelných podzemích jako třeba v Novém Městě na Moravě, pro dospělé jsou pak jedinečným zážitkem katakomby v Táboře, Brně či Litoměřicích.

 

Odreagujte se v kině

 

A taky pořádně ochlaďte! Namítnete, že do kina se chodí jen když je zima nebo venku prší? Ale kdepak! Moderní příjemně klimatizované kinosály vás rády přivítají v těchto horkých letních dnech a velkou výhodou bude i fakt, že kino nebude „narvané“ až po střechu. Stačí si vybrat zajímavý film, koupit nějakou tu mlsku, lahodný nápoj a zabořit se do pohodlného křesla. Venku ať si řádí léto v plné kráse! Vám se byteček zatím zbytečně nezahřeje, nevydýchá a vy se příjemně ochladíte. A zítřejší vedra budete zvládat o špetku líp.