Vosy a sršni - jak na ně

01.09.2015 21:16

Vosy a sršni - jak na ně.

 

Není to nic příjemného, když kolem vás začne kroužit vosa či sršeň. Rady, že máte zůstat v klidu, nepanikařit, vás zcela jistě nenechají chladnými, navíc pokud začnou kroužit kolem vašeho dítka či kočárku.

 

Sršeň, i když budí největší respekt, je mírumilovnější než vosa. Zaútočí, jen pokud se příliš přiblížíte k jeho hnízdu, uvádí se zhruba blíže jak na 2 metry. Jinak si vás všímat nebude a i když se tomu těžko uvěří, je vlastně pomocníkem, protože jeho potravou jsou například komáři, mouchy, také vosy. Takže vás zbaví i tohoto nepříliš oblíbeného hmyzu. Jedno takové hnízdo totiž dokáže za jediný den spořádat neuvěřitelný 1 kilogram této havěti. Pokud se tedy nevyskytuje na vyloženě nevhodném místě, je s ním výhodnější uzavřít dohodu o neútočení :)

 

Vosy jsou daleko agresivnější a drzejší. Klidně vám ze stolu s jídlem budou okusovat kusy masa, či salámu, s kterými pak odletí. Nevěříte? Zkuste je někdy chvíli pozorovat a budete překvapení.

I přesto jsou nejvíce útočné vosy, které žijí v zemi. Ostatní tak agresivní nebývají a neútočí bezdůvodně. Nejhorší je různé odhánění. Traduje se, že pokud zabijete vosu, začne vylučovat jakousi vůni, která přiláká další vosy, které ji jdou na pomoc. Takže si příliš nepomůžete.

 

Pokud i přesto soužití s nimi není možné, přichází na řadu likvidace.

 

Jako první variantou nás zřejmě napadnou hasiči. Jenže ouha. Vyjíždějí zpravidla jen tam, kde hrozí přímé ohrožení , v domech, bytech, na veřejných prostranstvích. Zkrátka tam, kde se pohybuje větší počet osob. Zřejmě tedy s vosím či sršním hnízdě na odlehlé zahradě příliš neuspějete. I když za zeptání nic nedáte. Vždy záleží na okolnostech – lidech, dobré vůli a situaci. Někdy jsou hasiči rádi, když můžou trénovat :)

 

Další variantou je deratizační firma, která se likvidací zabývá. Jsou to odborníci, ovšem takovéto služby nejsou zadarmo. Připravte si zhruba 1500 – 2500kč.

 

No a protože za takovéto nezvané hosty se nám nechce zcela jistě ještě platit, zbývá varianta zkusit si pomoci sami. Spíše pro odvážné a otrlé. Lépe k večeru , kdy se vrací do hnízda, ale počítejme s tím, že je zřejmě vyprovokujeme k aktivitě, protože se jim naše počínání zcela jistě nebude líbit. Tato akce není bez rizika a zřejmě se nevyhneme nějakému tomu žihadlu. Pokud máme rádi adrenalin, vyzbrojme se žebříkem, třeba vypůjčenou kuklou od včelaře, nebo alespoň kloboukem, přes který přetáhneme síťku a nakupme přípravky ve spreji proti těmto návštěvníkům Nejúčinější je od značky RAID, nastříkáme jej přímo do hnízda. Můžeme i preventivně kolem rámů oken či v místech, kde se již vyskytovali, nebo máme pocit, že by se mohli zabydlet. Jeho účinek nějako dobu totiž přetrvává.

 

A rada pro zahrádkáře. Sršni a vosy vám napadají ovoce protože mají žízeň. Pokud na každý strom připevníte misku s vodou, sníží se počet takto napadených plodů.