Zápisy do školek se blíží. Jak zvládnout výběr i přípravu

11.05.2019 21:43

 

 

Čas běží neskutečně rychle, a pokud i vaše dítko dorostlo školkovému věku, zřejmě právě řešíte otázku zápisu do školek a výběr té nejlepší školky, ve které váš malý princ či princezna bude jako v bavlnce. Jako starostlivým rodičům vám rádi poradíme, jak se s tímto velkým životním krokem vaší ratolesti popasovat co nejlépe.

 

Nepropásněte den otevřených dveří

 

Každá mateřská školka stojí o nové děti, a tak jsou dny otevřených dveří již zažitou tradicí. A vy si rozhodně tento den nenechte ujít. Nepropásněte možnost projít si školku – nebo klidně i školek více – a seznámit se nejen se školkovou zahradou, ale také třídami, zkontrolujte vybavenost hračkami, hygienické zázemí, jídelnu i ložničku, kde vaše dítko bude odpočívat. Máte také jedinečnou příležitost vidět paní učitelky v akci, a také je osobně poznat. A rozhodně s sebou vezměte i svou ratolest. Holčička či chlapeček se můžou předběžně seznámit se školkovým prostředím a co vy víte – možná vám sami usnadní výběr tím, že snadno poznáte, kde se cítili nejlépe.

 

Rozhoďte sítě a sondujte

 

Určitě máte ve svém okolí mnoho dětí, a také jejich rodiče, kteří už nějakou tu zkušenost s místní školkou mají. Nebojte se ptát a proberte s nimi, jak jsou se svou školkou spokojení, a zda by ji doporučili i dalším rodičům. Mnohem snáze tak zjistíte, zda konkrétní školka splňuje vaše představy o předškolním vzdělávání právě vaší ratolesti. Každý rodič je totiž jiný a preferuje něco jiného. Zatímco jeden nedá dopustit na školku se spoustou kroužků a montessori prvky, jiný upřednostní školku v rodinném duchu s přírodní zahradou a zaměřením na přírodu. Pro lepší představu je dobré pročíst si i stránky vyhlédnuté školky a prohlédnout si i její fotogalerii, kde získáte bližší přehled o tom, co školka s dětmi podniká.

 

Vsaďte na samostatnost více než na anglická slovíčka

 

Možná vás to v dnešním moderním světě překvapí, ale skutečně pro své dítko ve věku tří let uděláte nejvíce, když jej budete vést k samostatnosti, sebeobsluze a také k formování svých přání a požadavků. Sice je milé a roztomilé, když tříleťák žvatlá anglicky barvy a číslovky, ale to, že si neumí obléknout tričko, ponožky, obout bačkůrky, to mu na jeho sebevědomí ve školce nepřidá. Mějte na paměti, že vy se svému dítku můžete naplno věnovat sama. Ale ve školce takových capartů má po velkou část dne na starost jediná paní učitelka ještě dvacet pět, a individuálně se mu věnovat nebude moci ani kdyby chtěla sebevíc. Proto pilujte oblékání, nebo alespoň snahu, obouvání bačkůrek, mytí rukou, používání toalety, pití z klasického hrníčku, používání lžíce a samozřejmě i komunikaci a základy slušného chování.

 

Tip pro pohodový první den

 

Rozhodně s dítkem o školce mluvte už nyní a společně si povídejte o tom, co vše se ve školce naučí, zažije a seznámí se s novými kamarády. Vycházky plánujte kolem školky a pokud má vaše školka i otevřené zahrady pro veřejnost, rozhodně je navštivte. Všechny věci, které do školky vaše dítko bude potřebovat – od bačkůrek po kartáček na zuby – rozhodně nakupujte s ním. Udělejte si z nákupu slavnostní událost, nakupujte postupně a nechte dítko vybrat motiv, který na svém pyžamku či hrníčku chce mít.

 

I když je nástup do školky velkou změnou jak pro vás, tak i pro dítě, nebojte! Určitě vše s úsměvem zvládnete!