Zimní dávka vitamínů se ukrývá v obyčejném jablku

12.12.2019 18:35

 

 

Roste téměř na každé zahrádce. A v obchoďáku vám jeho nákup nevyluxuje peněženku tak, jako jiné exotické ovoce či potraviny s nálepkou „super“. Ať už tomuto, leckdy zpochybňovanému, nálepkování potravin věříte nebo ne pravdou zůstává, že prosté jablko je pro vaše tělo, mysl i zdraví darem. A byl by hřích tento dar nevyužít!

 

Proč právě jablko?

 

Jablko přímo ze zahrádky je plné živin, vitamínů i minerálů, které vaše tělesná schránka potřebuje. A navíc nemusíte mít žádné pochyby o tom, čím byl strom a jeho plody „přikrmovány“. Uskladníte si jej tak, jak to cítíte. A o jeho účincích se můžete přesvědčit sami na vlastní kůži. Navíc vás při bohaté úrodě jeho pořízení nestojí vlastně ani korunu. A ještě strávíte spoustu času na čerstvém vzduchu.

 

V čem je jablko tak výjimečné

 

Je lahodné, plné chuti, cenově dostupné. A navíc doslova nabité vitamíny i minerály, které se podílí na zdraví kostí, zubů, skvělé imunitě i dobře fungujícím kardiovaskulárním systému. Zapomenout nesmíme ani na fakt, že jablíčko umí výrazně zlepšit trávení, pomáhá vyladit problémy s ledvinami i stresem. Není žádným tajemstvím, že na naši pokožku funguje jako elixír mládí. A umí nás zbavit i pár nechtěných kil navíc. Zkrátka vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, E, železo, zinek, vápník a další minerály jako draslík, hořčík, antioxidanty či kyselina listová ví, co dělají. A pozor! Nejvíce jich je ve slupce!

 

Jablko zatočí se špatným trávením

 

Jablíčko je plné důležité vlákniny, jejíž zásluhou umí strava projít v dobrém tempu trávicím traktem. A navíc čistí střeva, která pak umí lépe vstřebat živiny do krve a těla. Enzymy, flavonoidy a pektin obsažené v jablkách umí celkově vyladit zažívání, podpoří správné trávení. A navíc také do dobré kondice dostanou i střevní mikroflóru, jíž je přičítána velká role v naší dobré imunitě. Zmíněný pektin umí skvěle naše tělo zbavit odpadních a toxických látek, těžkých kovů i špatného cholesterolu. A funguje tak jako skvělý detox.

 

Hubnutí jako ze sna? S jablkem splněná realita!

 

Ničí vás představa, že když se pustíte do nějaké diety, budete si muset odříkat vše sladké? A víte, že s jablkem si jeho sladkou chuť nejen dopřejete, ale ještě i pěkně užijete? Je totiž prokázáno, že cukrů obsažených v jablku se obávat vůbec nemusíte, ba naopak! Cukr v jablku je totiž fruktóza, která se rozkládá pomaleji. A navíc umí upravit hladinu cukru v krvi. Jablko si tak při dietě nejen můžete, ale dokonce musíte dopřávat. Je plné vody, minima tuků a také energie. Takže si jablečný detox můžete bez výčitek dopřávat každý den.

 

Jablko v mnoha podobách

 

A jak je tedy nejzdravější si jej dopřát – čerstvé, sušené či proměněné třeba na ocet? Velkou výhodou jablek je staletími prověřený fakt, že dobře uskladněné vhodné odrůdy vydrží ve sklepě až do jara – ve vašem jídelníčku tak můžou figurovat po celý rok. I tolik oblíbené křížaly jsou vhodnou alternativou, zachovávají si – kromě vitamínu C – všechny důležité látky. Poslední roky tolik oblíbený jablečný ocet je skvělý k odstraňování odpadních látek z těla. A také pomáhá při hubnutí. Umí totiž snížit chuť na sladké. Přidat jej můžete do salátu místo zálivky, vhodný je i k užívání na lačno smíchaný s vodou. Ve vašem těle zafunguje jako elixír!

 

Takže, až vám příště soused bude nabízet pár tašek jablek k uskladnění, rozhodně neodmítejte ......