Blíží se čas vysvědčení a s ním pár tipů čím potěšit studenta

27.06.2016 13:49

Vzpomínáte na čas, kdy jste cítili, že letní prázdniny už jsou blíže než se ještě nedávno zdálo a nemohli jste se dočkat, až vyběhnete s vysvědčením ze školy a na krásné dlouhé dva měsíce zahodíte aktovku do nejtemnějšího rohu pokoje, ať si na ni zvesela usedá prach? Právě tyto slastné chvíle prožívají vaše ratolesti, už větší a zkušenější studenti. Ještě pár školních povinností, možná výlet a hurá, léto je tu. Nezapomeňte na to, že každý student, i ten horší než jste si představovali, si zaslouží pochvalu, pocit, že si jej za jeho snahu vážíte. Trocha toho pokárání neuškodí, ale něco se přeci jen určitě naučil, a drobnou odměnu si zaslouží každý.

 

Dopřejte jim svobodu a vaši důvěru

 

I když se to možná ani nezdá, je to ten největší a nejkrásnější dárek, který vůbec nic nestojí. No tedy, vlastně, něco ano – vaše velké sebezapření :). Dopřejte svému odrostlejšímu dítku pocit, že je přeci jen už skoro dospělák, a i když vás to bude stát možná hodně strachu a sil, jako dárek mu dejte během prázdnin větší volnost – samozřejmě s domluvenými pravidly a mantinely v případě, že vaši důvěru zklame. Prodloužená večerka pochopitelně spojená s možností delšího pobytu venku a sem tam třeba i možnost vyjet si na den bez vašeho dozoru s prověřenými přáteli i mimo město, autobusem, vlakem či na kole. Dáte jim ten největší dar – vaši důvěru – a navíc jak se říká „zakázaného chleba největší krajíc“. Když jim budete větší rozlet jenom zakazovat, stejně přijdou někdy pozdě, nebo vůbec. Pokud budou mít vaši důvěru a možnost vyzkoušet si svobodu pod vaší taktovkou, vy v jejich očích vyrostete a možná jejich pubertu i snadněji překonáte.

 

Čas „fesťáků“ nastává, puberťáky více než láká

 

Letní tanec, hudba, zpěv, to je čas letních festivalů, které málokterý rodič vůbec chápe. Na mysli máme samozřejmě především ty pro „mladé“. To co se na nich většinou odehrává je nejen dostatečně medializované, ale ne vždy to musí být až tak katastrofální. Pokud tedy i váš student sní o takovéto letní „akcičce“, než by vám na ni utekl tajně, zkuste získat reference, jednu solidní vybrat a darovat mu ji za vysvědčení. Pokud si nejste přesto jistí, zda je to to pravé, můžete nenápadně působit jako „kontrolor“ a nabídnout se , samozřejmě zcela nezištně a nenápadně, že dítko s přáteli na festival dovezete – tím pádem i odvezete - a hned získáte přehled i kontrolu nad situací. Protože návrh, že by máma s tátou šli taky, zcela jistě neprojde :). No a pokud festival rozhodně zamítáte, zkuste študákovi dopřát alespoň koncert jeho oblíbené kapely či frontmana a stále budete ti nejbáječnější rodiče.

 

Dárková karta potěší a vy budete originální

 

Peníze jsou fádní, navíc, jak se říká „kazí charakter“ a navíc by jste ztratili přehled, jak nerozumně je utratí. Zkuste být více než jedineční a místo skutečných peněz dopřejte své slečně či mladíkovi dárkovou kartu do oblíbené prodejny oděvů, sportovních potřeb či obuvi. Vaše ratolest už určitě randí, co tak darovat poukaz do oblíbené kavárny, restaurace či pizzerie. Možná i lístky do kina na film o kterém už básní pár měsíců není k zahození. Samozřejmě pro dva a nezapomeňte na popcorn a pořádnou Colu s dvěma brčky. Fantazii se meze nekladou a vy svého studenta přeci znáte nejlépe.

 

Nebojte se být kreativní a dejte si na svém dárku záležet. V očích svých dětí zaručeně vyrostete.