Cuketa - dobroty z ní za pár korun, rychlé a zvládne je každý
Cuketa, nenáročná zelenina, kterou můžeme pěstovat třeba i na kompostu. Vyzkoušejte tři recepty, které vás nadchnou nejen svou jednoduchou přípravou, ale hlavně svou vynikající chutí.
Cuketové placky
V podstatě je to stejný recept jako na placky bramborové. Cuketu zbavíme slupky, a jadýrek, pokud jsou příliš velké či tvrdší. Nastrouháme na jemno a přidáme koření. Můžeme použít jakékoli bylinky, které máme v oblibě - petržel, bazalku, oregano, majoránku, ale i polévkové koření. Osolíme, přidáme česnek - může být i v sušené formě. Přidáme vajíčko, podle množství můžeme i dvě. Aby těsto nebylo příliš řídké zahustíme hladkou moukou a strouhankou. A smažíme. Upéct můžeme ale i v troubě na pečícím papíře. Výborně chutnají s okurkovým salátem, nebo jen tak, a třeba i studené na večeři. Překvapí vás svou šťavnatostí :)
Cuketové karbanátky
Zeleninová varianta masových karbanátků. Opět cuketu oloupeme, případně zbavíme jader a nastrouháme, tentokrát na hrubo. Přidáme trochu mléka, sůl, pepř, bylinky dle chuti. Dále doplníme vajíčkem, strouhankou a hladkou moukou. Tvoříme bochánky, které můžeme opět smažit na pánvi, nebo zdravější variantu připravit v troubě. Bramborová kaše - a výtečný oběd je na stole.
Kuřecí prsa na cuketě
Že se vám kuřecí prsa zdají být suchá? Zkuste náš recept a změníte názor. Cuketu oloupeme, jadýrka vyndáme a cuketu nakrájíme na drobné kostičky. Na oleji zpěníme cibulku a přidáme cuketu. Krátce opečeme a přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsa. Osolíme, přidáme lehce sladkou papriku, pepř a opět bylinky našich chutí. Dusíme pod pokličkou do měkka. Ke konci vaření přilijeme sladkou smetanu dle chuti. Můžeme zahustit moukou, ale nemusíme. No a chybí nám už jen uvařit rýži a je hotovo.
Přejeme vám dobrou chuť :)