Jak zvládnout první školní den s prvňáčkem

06.09.2015 07:32

Prázdniny se nám blíží ke konci a první školní den se nezadržitelně blíží.

Máte doma prvňáčka, pro kterého tento den, stejně jako pro vás, bude první a jedinečný?

Pomocí těchto tipů jak vše zvládnout, se vám, i jemu bude do školy vstávat lépe a dokonce si to i užijete.

 

Papír a tužka

 

Tyto dvě pomůcky, by se od dnešního dne měly stát našimi věrnými pomocníky. Vše co nás v souvislosti se školou napadne, bychom si měli zapisovat – ať už seznam školních pomůcek, či věcí, které je nutno zařídit, nebo je jen chceme probrat s kamarádkou, jejíž dítko už do školy chodí.

 

Ideální čas na nákupy začíná

 

Právě nyní se obchodní řetězce začnou předhánět s nabídkou pro školáky. Je dobré, pořádně nabídku prostudovat, pokud chceme nakoupit opravdu nejvýhodněji. Nezapomínejme, že ne vždy věci z letáku jsou opravdu nejlevnější a že je v jiném obchodě nemůžeme nakoupit levněji.

Sestavme si seznam věcí, které potřebujeme. Většinou je dostaneme už při zápisu do školy, případně jsou na stránkách škol. Samozřejmě i internet je plný rad a inspirací.

 

Základní výbavou je :

 

  • aktovka. Volme raději kvalitu, která i déle vydrží a bude šetřit záda našeho dítka

  • penál. Lépe prostornější s více přihrádkami

  • ručník, látkový ubrousek na lavici při svačení

  • pastelky, vodovky, obyčejná tužka, pero, guma, štětec

  • obal na přezůvky

  • přezůvky

  • obal na cvičební úbor

  • cvičky, oblečení na cvičení

  • obal na svačinu

  • láhev na pití

Sešity a obaly na ně, případně různé desky na písmena a podobně, to jsou pomůcky, v kterých se školy různí. Pokud jste nedostali přesný seznam, nakupte jen věci, o kterých jste přesvědčení, že je případně využijete doma či jinak. Nákupem sešitů neprohloupíte, ale v ostatním raději vyčkejte na upřesnění ze školy.

 

Kdo je připraven není překvapen

 

Některý rodič s ratolestí celé prázdniny pilně cvičí psaní, čtení, počítání. Asi vás zklameme, ale učitelé prvňáčků to nevidí příliš rádi. Každý má svůj styl, zcela jistě odlišný od vašeho, a vy tak nevědomky svému dítku způsobíte v hlavičce zmatek. Je lépe trénovat základní dovednosti, samoobslužnost, než chtít, aby díky natrénování byl nejlepší ze třídy. Poznávání barev, tvarů, zpívání, kreslení, osobní hygiena, oblékání atd. Rozdíly se stejně stírají velmi rychle – lepší a slabší se vyrovnají. Takže takováto naše snaha může jen školáčka odradit. Samozřejmě pokud má sám o toto zájem, nenásilnou formou s ním můžeme trénovat.

Týden před prvním školním dnem je lépe, pokud začneme prvňáčka zvykat na ranní vstávání. Ne nijak násilně, spíše hravou formou, bojovkou a podobně. Bude si tak přivykat režimu postupně a nebudete ho muset násilně a s pláčem tahat první dny z postele.

 

První dojem

 

Sami víme, že první dojem je i pro nás velmi důležitý. Proto se snažme nástup do školy dítku zpříjemnit, nestrašit ho a povzbuzovat. Žádný učený z nebe nespadl, mysleme na to, abychom svými přílišnými ambicemi v naší ratolesti nevypěstovali ke škole odpor.

 

Neodstrkujeme prvňáčka pokud se chce na přípravě podílet, ponechme mu volnost výběru barvy aktovky atd. Určitě se mu půjde do školy veseleji :)