Když dědeček a babička hlídají.....

03.09.2015 15:02

Možná si to rodiče často ani neuvědomují, a berou to jako samozřejmost či povinnost, ale zamysleme se nad tím, že babičky a dědečkové jsou opravdu pravým pokladem. Navíc pokud mají touhu, ale také vitalitu, pohlídat nám občas naše ratolesti. I v tomto času prázdnin.

Přinášíme vám pár tipů, pro vás, ale hlavně pro ně, jak zabavit vnoučky při hlídání či prázdninách.

Kdo si hraje totiž nezlobí a vy, milí prarodiče, si připomenete jak bylo krásné být dítětem a omládnete. Uvidíte.

 

Nejen láska prochází žaludkem.

 

Každé dítko má své oblíbené jídlo, některé méně, některé více a některé přímo zbožňuje. Můžeme společně s nimi sestavit jídelníček, na každý den, jejich nejoblíbenějších jídel, která by si přála. Získají tak pocit, že jejich názor nás zajímá a je pro nás důležitý. Navíc pokud už jde o školáky, třeba takový prvňáček bude mít obrovský pocit důležitosti, když jej necháme sepsat seznam samotného.

A když už máme seznam napsaný, co takhle do přípravy jídel vnoučky zapojit. I když bude v kuchyni asi trošku spoušť a práce s úklidem navíc, nebojme se je do vaření zapojit. Samozřejmě s ohledem na bezpečnost a na to co sami zvládnou. Například jablíčko jde krájet i plastovým nožíkem z dětské kuchyňky – o zábavu je postaráno a vy můžete v klidu vařit aniž by vás dítka z vedlejšího pokoje vyrušovaly.

 

Babi, dědo jdeme ven.

 

Většina dětí je venku rádo.

  • Lákají je dětská hřiště, klouzačky, houpačky. Naštěstí v dnešní době jich je spousta.

  • Pokud ovšem ne zrovna ve vašem okolí, výbornou zábavou je například sledování broučků, život mravenců. Třeba takové krmení mravenců cukrem je zábava na dost velkou dobu.

  • Obyčejné křídy udělají také své. A když se zapojí děda a babi a ukážou také své umění je spousta legrace. Můžete společně například napsat a nakreslit vzkaz mamince a tatínkovi, vyfotit a pomocí mobilu poslat. Radost bude na všech frontách zaručena.

  • Bublifuk. Vzpomínáte na tu nekončící zábavu? Foukání do bublifuku a následné honění a praskání bublin je legrace na docela velkou chvíli, navíc dítko se vyběhá. A aby se nám z toho foukání nezamotala hlava, existují různé vychytávky, jako bublifukové meče, kdy jen namočíme a mácháme pomalu rukou a bubliny se dělají samy. Stejně tak ruční ventilátor, kdy namáčíme ústí do nádobky a pak jen mačkáme a chytáme. Úplnou senzací je i takováto hračka na baterky, kdy náplň se připevní přímo k bublifuku a bubliny se dělají samy zcela bez práce :)

  • Barvy, barvy, barvičky. Kreslení baví snad každého. Ale můžeme ho i „vyletnit“ , obstarat velký kus papíru, stačí například karton či zbytek vánočního balícího papíru z nepotištěné strany. Rozprostřeme na trávu, rozdáme vodovky a hurá, zábava může začít. Doporučujeme lehčí oblečení, nejlépe žádné :), protože děti hned zjistí, že můžou otiskovat ruce, nohy případně i záda a podobně :) Sprcha nutně následuje, nejlépe blízká řeka či potok :)

 

Prší, prší jen se leje....

 

Počasí je ne vždy nakloněno nám, a tak se může stát, že čas nám proprší.

  • Zkusili jste někdy použít dětský látkový tunel? Nekonečná zábava při prolézání tam i zpět, navíc pokud se snaží nasoukat babi či děda. A pokud máte i pejska, můžete si v klidu vypít svou oblíbenou kávičku, protože se vydovádí dvounozí i čtyřnozí.

  • Opičí dráha. Rozmístit židle – jednou jako přelezení, jednou jako podlezení, případně žebřík, a soutěž na čas kdo dřív zdolá cestu obohacenou o nějaký ten úkol může začít.

  • Děti strašně rády tančí. Co takhle nahastrošit se do nějakých opravdových modelů, které skýtá naše skříň a zadovádět si například u Božského Káji? Děti milují když se před nimi dokážeme tak trochu shodit a být sví :)

  • Netradiční puzzle či pexeso vlastní výroby. Nakreslete si společně obrázek třebas na větší papír. Pak jen nůžky a hurá na stříhání. Cik cak, menší větší, jak je libo. A jdeme skládat.

  • No a pexeso stejně tak – nastříháme potřebný počet čtverečků, každý dostane za úkol nakreslit dvojice několika obrázků, dle zadání či podle fantazie, a pak už jen můžeme hledat.

 

Prázdniny, a takto nádherně trávený společný čas s prarodiči, dětem utkví v mysli na celý život. Vzpomínáte, jak jste léto trávili se svou babičkou a dědečkem vy?