LÍNÁNÍ aneb jak se nezbláznit z psích chlupů v bytě

06.12.2016 12:39

 

Pro začátek si musíte přiznat jednu věc a podívat se pravdě tvrdě do očí. S pořízením psího miláčka si pořizujete slušnou denní dávku chlupů. Ať chcete či ne. Není cesty zpět. :). Pokud si tedy pořídíte chlupatého kamaráda do bytu, připravte se na pravidelný přísun chlupatých závějí předem nejen psychicky, ale také nákupem pomocníků, kteří vám úklid usnadní, či samotné vypadávání chlupů eliminují.

 

Chlupatí kamarádi

 

Každé plemeno je samozřejmě jiné, líná jinou intenzitou a také jinou tvrdostí či délkou chlupů. Určitou nadějí je i to, že i psí miláčci jednoho plemene jsou na tom různě. Zatímco jeden majitel ani neví, že jeho pejsek chlupy má, druhý šílí z chlupů i v polévce. Důležitou roli hraje dědičnost, skladba potravy, ale také to jestli žijeme v teplém či chladnějším bytě, nebo jak často, a v kterou roční dobu trávíme s pejskem nejvíce času venku.

 

Línání

 

Línání. I když se nám to nelíbí, a máme proti němu spoustu výhrad, jde o přirozený proces. Tedy pokud se děje sezónně, před zimou a před jarem, vlivem teplotních změn. Probíhá ovšem průběžně i během roku. Psi chovaní v bytech sezónní línání mívají v mírnější formě, ale línání během roku mívají intenzivnější ve zvýšené formě po celý rok. Patologické je pouze takové línání , které vede k tvorbě lysin. Takže nadměrné línání, beze změn na kvalitě srsti, je pouze projevem nepříjemným pro nás, ale pro pejska zcela neškodným. 

 

Strava

 

Potrava, stejně jako u lidí, je důležitá. Na trhu existuje spousta druhů granulí, a každému psovi vyhovuje jiné složení, nejen chutí, ale i skladbou. Ta má pak vliv na kvalitu srsti, a její případné línání mimo běžnou dobu. Existují i speciálně určené řady na nadměrné línání. Připlatíme si, ale za zkoušku to stojí, a třeba zrovna tomu našemu mazlíčkovi pomůžou. Existují i různé veterinární doplňky, které kvalitu srsti vylepší. Vždy je ale nejlepší stav konzultovat s veterinářem. Ten našeho pejska zná nejlépe a dokáže správný doplněk stravy vybrat a poradit.

 

Péče o srst

 

Psí srst není od přírody uzpůsobená k nadměrnému koupání, proto bysme to s koupelemi neměli přehánět. Vyčesávání je věc jiná, odstraňujeme odumřelé chlupy, ale také případný maz, a česáním posilujeme i růst srsti kvalitní. Každé plemeno potřebuje jiný typ hřebenu či kartáče, ale majiteli krátkosrstých i dlouhosrstých plemen je velice oblíben furminátor, kterým vyčešete tolik chlupů, že se nebudete stačit divit. A opravdu se padání chlupů omezí, právě proto, že se vám je podaří vyčesat před samotným vypadnutím.

 

Chlupy na oblečení

 

Chlupatým ponožkám se nevyhnete, stejně tak máte díky tomu v botách izolační vrstvu navíc :).  Abychom omezili při praní roznesení chlupů i na ostatní oblečení, pereme ponožky zvlášť. Dobrým trikem je i každý kousek prádla před praním vytřepat, stejně tak i po něm. Podaří se vám tak jejich počet eliminovat. No a svatou pravdou je, že nejúčinnější je sušička prádla, která vám chlupy zaručeně odstraní ze všeho.

 

Chlupy na podlaze

 

Pokud máte doma pejska, je nejlepší rozloučit se s koberci. Je to praktičtější, co se čistoty, a hlavně údržby týká. Lehce vysajete, případně vytřete. Menší kusový koberec se pak udržuje mnohem lépe.

I zde máme tip a tím jsou správně zvolené robotické vysavače, díky nimž i chlupy budou v mžiku pryč, a navíc to zvládnou i bez vaší asistence. A kusový koberec je díky němu uklizen v mžiku.

 

Nezapomeňte i přes tyto starosti, že radost prožitá s vaším chlupatým kamarádem práci navíc hravě přebije a váš život obohatí spoustou krásných společných zážitků.