Mikuláš jako Ježíškův předvoj

05.12.2015 08:35

 

 

Je to krásné, rozdávat radost kolem sebe, a využít každou možnost, jak druhého potěšit. Několikanásobně to platí u dětí, kdy jejich radostná očka v nás dospělých zanechávají krásný pocit, vzpomínky a také vykouzlí i nám šťastný úsměv na tvář.

Mikuláš je tak dalším dnem z mnoha, kdy můžeme potěšit maličkostí nejen děti, vnoučata, ale nic nám nebrání drobností potěšit babičku, dědečka či milovanou osůbku.

 

Mikulášova punčocha

 

Po staletí se traduje, že Mikuláš byl velice štědrý a laskavý člověk. Pomáhal chudým, ale tajně – nikdy nechtěl, aby se vědělo, že pomohl právě on. Házel tak třeba potřebným mince do komína schované v punčoše. Odtud tedy symbol schovávání dárků do punčochy, její tajné naplňování a schovávání třeba za okno.

 

Čím překvapit a potěšit?

 

Jablíčka, mandarinky, banány, oříšky, ale také pozdrav od čerta v podobě uhlí či brambory zabalený v alobalu. Dnešní děti by takový balíček příliš nenadchnul. Doplněný o sladkosti by už sklidil zcela jistě větší úspěch. Ovšem nechceme-li, aby naše ratolesti jen mlsaly, můžeme balíček naplnit také :

  • drobnou hračkou

  • dětskou knihou – magnetická, s nálepkami, tvořivá

  • kreativní sadou k výrobě právě třeba vánočních ozdob

 

Adventní kalendář - nejen sladká tečka

 

Díky němu rozdělíme sladkosti do několika dní, a s motivem Mikuláše a jeho pomocníků je skvělým překvapením. Dnes se prodávají i nejen naplněné pouze čokoládkou, ale také například v lízátkové verzi. Pokud jsme sami kreativní a nápadití, můžeme dětem čekání na Ježíška zpříjemnit vlastnoručně vyrobeným a vymyšleným adventním kalendářem, třeba v podobě vánočního stromečku, a naplnění 24 okének nemusí být jen v režii sladkostí.

 

Výchovný bonus

 

Mnoho rodičů používá Mikuláše, ale hlavně jeho pomocníky v podobě Čerta a Anděla , jako své pomocníky ve výchově nezbedných ratolestí. Je to na zvážení každého rodiče, ovšem přehnané strašení není na místě. A navíc, milí rodičové, přiznejte si, že výchovu vašich potomků za vás žádný čert stejně nezvládne.

 

Proto si raději tento hezký zvyk užijte všichni pohromadě a v poklidu. Společných chvil je přece tak málo :)