Myslete včas na vánoční čas. Aneb dárků není nikdy dost.

07.12.2015 08:12

Vůně vánočního cukroví, vyzdobený byt a všichni plní očekávání, co za krásný dárek najdou pod nazdobeným stromečkem.

Natěšené děti, ale také my dospěláci, se v skrytu duše těšíme, čím nás Ježíšek překvapí letos.

 

Ježíškovi musíme dát vědět

 

Je krásná tradice psát Ježíškovi dopis, který ukrývá co si přejeme. Malým neposedům může pomoci starší sourozenec, nebo maminka či tatínek. Větší dítka můžou dopis nakreslit, nebo z letáčků vystřihnout toužebnou hračku a do dopisu nalepit. No a školáci se rádi rozepíší a podrobně popíšou jak má která hračka vypadat, případně kde ji může Ježíšek nakoupit. Dopis se dává většinou za okno, a světe div se, ráno je pryč. Dobré znamení, že Ježíškovi ho vánoční pošta zcela jistě doručila.

 

Jaký dárek je ten Nej?

 

Jednoduchá odpověď. No přeci ten, který si přejeme. U dětí někdy jejich přání musíme trošku usměrnit, nasměrovat či přímo zkorigovat.

Ale přesto se snažme být vnímaví a pozorovat – nejen u dětí – co by tak nejvíc udělalo radost, po čem tajně třeba babička touží. Víc než dárek tak pod stromečkem potěší skutečnost, že nám – hmm, tedy Ježíškovi – na obdarovaném záleží.

 

Méně je někdy více.

 

Mnoho dárečků, že stromeček skoro ani není vidět, je nádherný a krásný pohled. Jenže při jejich rozbalování se tak nějak vytratí radost z dárků a všude jen lítají papíry, hračky se odhazují a dítko počítá kolik že jich má a jak je možné, že loni jich bylo víc. Nehledě na to, že si ani nestihne se všemi dárky během vánočních svátků pohrát a končí tak někde v rohu pokoje.

Lépe je pořídit jeden dárek jako ten hlavní, a pak několik drobnějších. Mezi ně by jsme měli zařadit i dárky praktické „měkké“. Učíme tak dítko, že i takové leginy či mikina má svou hodnotu a není samozřejmostí. No a když na nich bude motiv jejich oblíbené pohádkové postavičky, radost je zaručena. :)

A nezapomeňte i na čtyřnohé kamarády. I ti rádi rozbalují, a ten svůj dárek zcela jistě poznají.

 

Milí Ježíšci, přejeme, aby jste měli dobrou ruku při výběru a odměnou vám byla rozzářená očka dětí. A nejen ta jejich :)