Myslete včas na vánoční čas. Aneb hlavně, aby se u nás Ježíšek neumazal.

10.12.2015 08:16

Ať už jsme hospodyňky, které prachovku nedají z ruky, nebo jsme tak trochu tolerantní k pár drobkům na návštěvě u nás na koberci, když přijdou v kalendáři na řadu vánoční svátky, každá žena chce mít byt jako ze škatulky. A když ne každá, tak určitě její manžel, nebo tchyně :)

Jak se z vánočního úklidu nesesypat, zvládnout ho s grácií a klidem? Tušíte správně, že následující řádky vám poradí, inspirují a nebo alespoň uklidní, že Ježíšek přijde tak či tak :)

 

Na velikosti záleží. A pravidelnosti ještě víc.

 

Nebojte, řeč je pořád o úklidu. A o něm opravdu platí, že menší je lepší a pravidelný ještě víc. Pokud jste totiž zvyklé uklízet průběžně během týden, velký úklid je v takovém případě v podstatě jen víkendové vyvenčení úklidových pomocníků.

Ano, opravdu je nejlepší udržovat byt v čistotě a pořádku menšími průběžnými úklidy. Nemusíte tak propadat panice při ohlášení nečekané návštěvy, ani šílet při vyslovení dvousloví vánoční úklid.

Bude vám stačit povléci si čerstvě voňavé peřiny, pro dobrý pocit setřít jednou prachovkou prach a nechat provětrat vysavač. Žádné zběsilé leštění vitrín a skleniček vás nečeká.

 

Organizace základ úspěchu

 

Jako ve všem, i v úklidu se nám vyplatí, vše si dobře zorganizovat. Pro dobrý pocit, že vše v klidu stihneme, a na Štědrý den nebudeme běhat a leštit okna či věšet záclony, připravme si pro klid duše „plán akce úklid“. Co který den uklidit, vypulírovat nebo jen doladit. Takovýto seznam nás už sám o sobě uklidní, že vše v pohodě zvládneme.

Časově náročnější práce jako praní, žehlení, si do seznamu napišme nejvýše a drobnosti, které nepotřebují tolik času a mohou nám s nimi pomoci třeba i děti, jako utírání prachu, si nechme klidně i na poslední dny před dnem D.

 

Úklid prosím

 

Co vše je potřeba vypulírovat je na každé z nás. Základem určitě bude odstranění opravdu viditelných vad na kráse našeho příbytku, jako třeba visící pavučiny, okna, že přes ně není vidět na ulici a prádlo mimo prádlový koš :)

Pár hodin můžeme věnovat také umytí dveří, zárubní, zvláštní péči si zaslouží kuchyňská linka, koupelna a tchyni potěšíme i rozzářením lustrů, lamp a vypínačů :)

 

Nebojte se požádat o pomoc ostatní členy rodiny a převelet tak na ně alespoň část povinností. I když možná nebudou nadšení, jistě pak ocení to, že na ně budete mít o vánočních svátcích více času a kouknete společně třeba na pohádku.