Neseďte doma! Vyrazte ven za každého počasí

10.03.2017 06:28

 

Divíte se, že vaše děti neví, co by doma samou nudou vyvedly? Můžete to moderně svádět na hyperaktivitu, přemíru sladkostí i přílišnou živost, rozhodně však existuje jednoduché řešení. Vyrazte s nimi ven, na čerstvý vzduch a do přírody.

Příroda je nejpřirozenější pomocník ve vývoji vašich ratolestí

Ano, je to prostě fakt. Znáte to zklamání, když svému dítku koupíte nejmodernější, atesty a odborníky doporučovanou, ne zrovna levnou hračku, a v bláhové víře doufáte, že si s ní bude hrát měsíce a měsíce? Má pomoci rozvíjet to či ono, ale zatím se po pár dnech válí v koutě a usedá na ni prach? Když však vyrazíte ven, i ten největší nešika je rázem ve svém živlu, a domů se vracíte s pláčem? Není se co divit, venku je dětem zkrátka fajn a být venku zkrátka frčí a je IN. Příroda a její přirozenost je tím nejlepším učitelem. Naši předci jako děti přeci také nebyli hloupí, a ke svému růstu nepotřebovali sedět uzavření mezi čtyřmi stěnami a stereotypně trénovat zručnost, motoriku a podobné nezbytnosti. Stačila jim k tomu ta největší inspirace – příroda.

Vezměte své děti na čerstvý vzduch

Nechte je objevovat, zkoumat, zažít radosti i pády. Pod vašim dohledem jsou v bezpečí, a nějaká ta modřina či odřenina je motivací i poučením zároveň. Pozorujte, jakou mají radost, když se poprvé zhoupnou na větvi, vylezou na strom, válí sudy v trávě, nebo zkoumají život broučků. Oprašte i vy své vzpomínky, a nebraňte se vyzkoušet si, zda to také ještě zvládnete.

Dětská hřiště – blíž k přírodě

Je báječné a záslužné, že po celé naší zemi vzniká pestrá, a vcelku hustá síť dětských hřišť na čerstvém vzduchu. Není snad města, které by pro své malé občánky nevybudovalo místo s hracími prvky, i těmi méně tradičními. Dokonce i malé obce a mini vísky dbají o zdravý pohyb svých malých obyvatel a často jim jejich dětská hřiště závidí i velkoměsta. Nebojte se tedy některá navštívit i vy.

Prozkoumejte internet a vyrazte na výpravnou stezku plnou dobrodružství

Nevíte, co s dětmi podniknout o víkendu? Výborně, máme pro vás skvělý plán. Vyhraďte si pravidelně třeba první víkend v měsíci, a vyrazte na dobrodružnou výpravu vlakem, autem, na kole nebo i pěšky, za zábavou v podobě dětských hřišť. Podívejte se, jak mají zábavu pro děti zmáknutou ve vedlejší vesnici, nebo i v okresním městě. Po cestě všichni zažijete spoustu zábavy, a děti si pak na hřišti zadovádí a poznají nová místa i kamarády.

A víte co rozhodně nedělejte? Neříkejte, že nemáte čas nebo snad chuť. Myslete na to, že vaše děti budou dětmi pouze na krátký a pomíjivý čas. Proto si jej všichni užijte, dokud trvá...