Pes a dítě – co si pořídit dříve

30.09.2015 07:43

 

 

V dnešní uspěchané stresující době, je teplo rodinného krbu a domácí pohoda jako oáza v poušti.

A tak spousta z nás už přišla na tu krásnou skutečnost, že si tuto pohodu můžeme vylepšit ještě o čtyřnohého přítele, který nás vždycky rád vidí, vítá a je smutný když odcházíme. Je takovou chlupatou jistotou se studeným čumákem a upřímnýma, oddanýma očima.

 

Toužíme po něm když jsme ještě sami, když potkáme lásku svého života, i jako kamaráda pro naše budoucí děti. A tady nastávají varianty časové osy pořízení chlupáče.

 

Nejprve pes

 

Některé páry si pejska pořídí jako takové malé miminko, protože si na to opravdové ještě netroufají, či se chtějí ujistit, že zvládnou péči o živou bytost a vyzkouší si tak i svého partnera, jestli je on či ona ten pravý, pravá. Zkrátka taková zkouška na nečisto.

Pokud přistoupí k jeho výchově zodpovědně, příchod miminka – toho lidského – je pak možná o něco jednodušší. Pejsek zná své místo, nejen to v pelíšku ale i v jeho lidské smečce a hranice toho co může a co ne. 

Máme také spoustu času – alespoň 9 měsíců – připravit našeho mazlíčka na nový přírustek do rodiny. Je dobré, dobře si rozmyslet jaké chování už u našeho psa nebudeme moci tolerovat a začít ho učit či odnaučovat již teď, než později. Bude mít tak dostatek času je vstřebat a srovnat se s nimi. Následné přijmutí člověčího mláděte pro něj pak nemusí být tak traumatické, i když jistému druhu a intenzitě žárlení se jistě nevyhnete. Zkrátka nesmí, jak se říká, spadnout z lopatky a stále mu musíme dávat najevo svou lásku a věnovat potřebný čas, který bude patřit jen jemu. První příchod miminka domů by měl být společný rituál pro celou smečku, kdy očuchání či olíznutí neublíží a v pejskovi vzbudí pocit i jeho vlastní důležitosti a sounáležitosti. Společné vycházky, kdy jeden se vyběhá a druhý prospinká, budou příjemné celé rodině.

 

Nejprve dítě

 

Tato opačná situace, kdy k miminku pořídíme pejska, s sebou nese větší úskalí a větší škálu možných problémů, neboť ke křehkému stvoření pořídíme štěňátko jako roztomilou neřízenou střelu. A tak máme rázem dvě mláďata, která si dělají co chtějí a vzájemně si mohou, i když nechtěně, ublížit. Bezpečnostní opatření jsou pak náročnější. Nehledě na to, že i takové venčení se může pro čerstvé rodiče stát noční můrou.

 

Obecně se dá říci, že ať tak či tak, vztah dítě a pes může být pro oba velkým přínosem,parťáctvím, hnacím motorem a krásným obohacením. Učí naši ratolest zodpovědnosti už od útlého věku a správná dávka nějakých těch bakterií a špíny ,jak už někteří lékaři usuzují , pomůže i k lepší imunitě.

Imunitě nejen té zdravotní, ale imunitě proti smutku a špatné náladě.

 

Není přeci nad to – velký či malý – přitulit se k tomu chlupatému kožíšku a nechat se oblíznout studeným čumáčkem.