Potěšte svého tatínka a nezapomeňte na DEN OTCŮ

14.06.2016 07:58

Pro někoho možná zbytečný, vymyšlený a kýčovitý svátek, komerční tah obchodů, jak vydělat. Pro mnohé je však Den otců příležitost, jak poděkovat tatínkům za lásku, podporu a každý den štěstí strávený společně se svými ratolestmi. Máme Den žen, Den matek, tak pročpak by nemohl být slaven i Den otců, vždyť i oni jsou milujícími rodiči a zaslouží si mít svůj den jen pro sebe. Přidejte se i vy a chyťte se šance, jak vyjádřit svou lásku. A nemusíte utratit ani jedinou korunu navíc.

Den otců není žádný moderní svátek, i on má své kořeny


V naší zemi se Den otců teprve probouzí k životu a tak máme často mylný dojem, že je to jen moderní výplod doby. Historie Dne otců však sahá až do roku 1910, kdy se v americkém městě Spokane konal 19. června historický první Den otců, jako oslava a hold otci, který se sám jako vdovec staral o pět dětí. Myšlence Dne otců vdechla život jeho dcera a připadl na den narozenin jejího otce. V roce 1966 pak americký prezident Johnson oficiálním Dnem otců stanovil třetí červnovou neděli a v letošním roce připadá na 19. června.

Začněte ranní snídaní


Každý tatínek je milovníkem dobrého jídla a pití a tak hned ráno si můžete přivstat, menším dětem rády pomohou maminky a vyjádří tak i ony svůj obdiv ke svému partnerovi a dají mu najevo, že je pro ně ten pravý táta pro jejich děti. Snídaně do postele nikoho rozhodně neurazí, a tak připravit bohatou snídani ve švédském stylu není vůbec na škodu. Všechny laskominy které má tatínek rád se určitě vejdou na podnos – míchaná vajíčka, párky, čerstvá voňavá bábovka a ovoce a zeleniny spíše poskrovnu :). Lahodná kávička, čerstvě vymačkaný pomerančový džus, no a proč by ne třeba i malá sklenička pivečka. K tomu oblíbená hudba, nebo nejlépe naladěný televizní sportovní kanál, tatínek bude minimálně udiven.

Tatínku, a to je jen začátek...


Ano, tatínku, teprve se rozjíždíme. Dopoledne v neděli, co by jsme tak mohli podniknout. Aááá , co takhle fotbálek a tentokrát půjdeme s tebou. Nebo je ten váš spíše fanda v poloze ležmo? Naleštěte televizi, natřepejte polštář, ovladač do ruky a televize je až do oběda jen oslavence. Pokud máte doma spíše aktivního sportovce, podnikněte společně výšlap, projížďku na kole, kolečkových bruslích, zajděte si zaplavat, na bazén či zakopat na hřiště.

Kručení v břiše hlásí poledne a čas oběda


Všichni muži, a tatínci nevyjímaje, milují stále plné bříško – jakmile se ozve hlad, je třeba okamžitě jednat a zabránit tak nerudné náladě. Na Den otců tedy s přípravou oběda rozhodně neotálejte a dobře se dopředu připravte. Naložené masíčko, nejlépe dobře odleželý steak, svíčková omáčka, španělský ptáček, kačena na zelí a poctivé domácí bramborové knedlíky - zkrátka nejoblíbenější jídlo tatínkovi zaručeně udělá radost. Po obídku dobře vychlazená desítka, sladký dezert a jako tečka alespoň půlhodinka lenošení na gauči – to je panečku oslava.

Odpoledne v tatínkově režii


Odpoledne by rozhodně mělo patřit tatínkovi a jeho zálibám – nejlépe když se jich zúčastníte společně a okusíte něco málo z tatínkových koníčků. Návštěva muzea veteránů, technické muzeum - zkrátka cokoli co má čtyři kola a je tatínkovou vášní. Rád chodí ten váš na ryby a vám se nikdy nechce s ním? Jednou se jistě přemůžete a možná i podlehnete kouzlu tichých bláznů...

Společný večer jako třešnička na dortu


Slané chroupání, oblíbený nápoj a film který stojí za to, i kdyby to byl ten, co jste viděli už stokrát, to je nádherné uzavření krásného společného dne. Předtím můžete tatínkovi dopřát voňavou koupel se sportovní rubrikou a oblíbenou rockovou kapelou do ouška.

A nezapomeňte na to nejdůležitější... “Tatínku, jsi ten nejlepší a jediný na celém světě. Máme tě rádi...“