Svěží polévka - příjemně zasytí, lehká na přípravu i trávení
Sluníčko venku pálí, doma horko i když větráme, a představa že ještě strávíme takovýto čas u horkého sporáku vařením oběda , tak to je pro nás ženy noční můra.
Jenže jíst se musí, obzvláště máme-li malé děti. My dospělí už by jsme se odbyli nějakým ti skoro obědem, ale dítka něco teplého potřebují a také vyžadují. Zkusme tedy lehké letní polévky, jak na přípravu, tak i lehké pro naše trávení. Příprava netrvá dlouho, smlsneme si a přitom nebudeme mít pocit těžkého žaludku či přejedení.
Podmáslová polévka
Suroviny :
-
půl litru podmáslí, či acidofilního mléka
-
sušené houby
-
300g brambor
-
sůl, drcený kmín
-
2 polévkové lžíce hladké mouky
Příprava :
Nejprve si sušené houby namočíme do horké vody. Dále si oškrabeme brambory a nakrájíme na kostičky. Dáme vařit, přidáme sůl, drcený kmín a sušené houby i s vodou v které jsme je namáčeli. Vaříme do změknutí. Přidáme podmáslí v kterém jsme rozmíchali hladkou mouku a krátce povaříme.
Pro zpestření můžeme přidat uvařené vejce nakrájené na kousky. Nebo místo podmáslí můžeme použít jogurt či zakysanou smetanu.
Špenátová polévka
Suroviny :
-
mražený špenátový protlak
-
2 lžíce hladké mouky
-
sladká smetana
-
česnek, sůl, pepř
Příprava :
Špenát krátce podusíme s trochou vody. Přidáme česnek, sůl, pepř a sladkou smetanu v které jsme rozmíchali hladkou mouku. Krátce povaříme. Hotovo :)
Rajská polévka
Suroviny:
-
500ml drcených rajčat
-
sůl, pepř, cukr
-
sušená či čerstvá bazalka
-
zakysaná smetana
Příprava :
Drcená rajčata povaříme s trochou vody, osolíme, opepříme, dle chuti přidáme cukr. Okořeníme nejlépe čerstvou bazalkou, ale stejně dobře poslouží i sušená. A můžeme servírovat. Ozdobíme zakysanou smetanou. Zahušťování moukou není potřeba.
Drcená rajčata můžeme nahradit rajčatovým protlakem, rajčatovým pyré ale nejlépe nám bude chutnat z čerstvých rajčat, polévku musíme jen po uvaření rozmixovat.
Pro zpestření můžeme doplnit pečivem, čerstvým či lehce opečeným na pánvi či v toustovači. Dobrou chuť :)