Svěží polévka - příjemně zasytí, lehká na přípravu i trávení

29.08.2015 16:17

 

 

Sluníčko venku pálí, doma horko i když větráme, a představa že ještě strávíme takovýto čas u horkého sporáku vařením oběda , tak to je pro nás ženy noční můra.

Jenže jíst se musí, obzvláště máme-li malé děti. My dospělí už by jsme se odbyli nějakým ti skoro obědem, ale dítka něco teplého potřebují a také vyžadují. Zkusme tedy lehké letní polévky, jak na přípravu, tak i lehké pro naše trávení. Příprava netrvá dlouho, smlsneme si a přitom nebudeme mít pocit těžkého žaludku či přejedení.

 

Podmáslová polévka

 

Suroviny :

  • půl litru podmáslí, či acidofilního mléka

  • sušené houby

  • 300g brambor

  • sůl, drcený kmín

  • 2 polévkové lžíce hladké mouky

Příprava :

Nejprve si sušené houby namočíme do horké vody. Dále si oškrabeme brambory a nakrájíme na kostičky. Dáme vařit, přidáme sůl, drcený kmín a sušené houby i s vodou v které jsme je namáčeli. Vaříme do změknutí. Přidáme podmáslí v kterém jsme rozmíchali hladkou mouku a krátce povaříme.

Pro zpestření můžeme přidat uvařené vejce nakrájené na kousky. Nebo místo podmáslí můžeme použít jogurt či zakysanou smetanu.

 

Špenátová polévka

 

Suroviny :

  • mražený špenátový protlak

  • 2 lžíce hladké mouky

  • sladká smetana

  • česnek, sůl, pepř

Příprava :

Špenát krátce podusíme s trochou vody. Přidáme česnek, sůl, pepř a sladkou smetanu v které jsme rozmíchali hladkou mouku. Krátce povaříme. Hotovo :)

 

Rajská polévka

 

Suroviny:

  • 500ml drcených rajčat

  • sůl, pepř, cukr

  • sušená či čerstvá bazalka

  • zakysaná smetana

Příprava :

Drcená rajčata povaříme s trochou vody, osolíme, opepříme, dle chuti přidáme cukr. Okořeníme nejlépe čerstvou bazalkou, ale stejně dobře poslouží i sušená. A můžeme servírovat. Ozdobíme zakysanou smetanou. Zahušťování moukou není potřeba.

Drcená rajčata můžeme nahradit rajčatovým protlakem, rajčatovým pyré ale nejlépe nám bude chutnat z čerstvých rajčat, polévku musíme jen po uvaření rozmixovat.

 

Pro zpestření můžeme doplnit pečivem, čerstvým či lehce opečeným na pánvi či v toustovači. Dobrou chuť :)