Tři netradiční recepty z meruněk. Vyzkoušejte a zamilujete si je.
Šťavnaté, kyselé, sladké, přezrálé, měkké, tvrdé – každý je máme rádi jinak, ale tyto tři recepty z nich může vyzkoušet opravdu i kuchařský antitalent. A ti zkušení si u těchto receptů a jejich přípravě můžou vlastně odpočinout.
Meruňková omáčka k masu
Suroviny :
-
500g zralejších meruněk
-
500g kuřecích prsních řízků
-
cukr krystal, skořici
-
sůl, pepř
-
lžíci oleje
-
zakysanou smetanu na ozdobení
Postup :
Meruňky si omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na půlky. Kuřecí řízky si překrojíme podélně, aby vznikly tenčí plátky. Lehce rukou naklepeme z obou stran. Osolíme, opepříme a zprudka opečeme. Přidáme meruňky, lehce pocukrujeme, přidáme podle chuti skořici a podlijeme trochou horké vody. Můžeme použít i vývar. Společně dusíme pod pokličkou a podle potřeby průběžně podléváme. Zhruba 15minut. Poté maso vyndáme a vzniklou meruňkovou směs nejprve rozmixujeme tyčovým mixérem a pokud nám slupky zůstanou, propasírujeme či přecedíme přes sítko na těstoviny. Servírujeme nejlépe s kuskusem, rýží. Kuřecí plátek přelijeme zakysanou smetanou.
Maso můžeme použít i vepřové, omáčka bude mít výraznější masitou chuť.
Meruňkové poháry
Suroviny :
-
500g meruněk
-
3 kelímky hustší zakysané smetany
-
1 kelímek tvarohu
-
sáček piškotů
-
vanilkový cukr
Postup :
Meruňky umyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Do 4 vyšších sklenic nebo pohárů dáme na dno tři piškoty, vložíme první vrstvu meruněk. Další je vrstva zakysané smetany, vrstva meruněk, vrstva tvarohu, vrstva meruněk a nahoru vrstva zakysané smetany. Podle svých chutí si tvaroh či smetanu můžeme osladit, ale osvěžující je více verze bez cukru. Necháme řádně vychladit.
Sladká rýže s meruňkami, v jednom hrnci, bez zapékání
Tento recept je opravdu pro hodně nenáročné ale je lehký a děti jej milují.
Suroviny :
-
500g zralejších meruněk
-
hrnek rýže ( zhruba 3- 4 porce )
-
vanilkový cukr, skořice
Postup :
Meruňky umyjeme, zbavíme pecek a nakrájíme na kousky. Vložíme do hrnce, přidáme meruňky, cukr dle chuti, skořici, případně i skořicový cukr. Zalijeme 2,5 hrnky vody, promícháme a vaříme cca 15 minut. Během vaření občas mícháme a kontrolujeme, dle potřeby dolijeme vodu.
Pokud jsme vlastníky vynálezu zvaného papinův hrnec, neboli tlakový, můžeme jej pro přípravu použít.