Tři netradiční recepty z meruněk. Vyzkoušejte a zamilujete si je.

29.08.2015 16:20

 


Šťavnaté, kyselé, sladké, přezrálé, měkké, tvrdé – každý je máme rádi jinak, ale tyto tři recepty z nich může vyzkoušet opravdu i kuchařský antitalent. A ti zkušení si u těchto receptů a jejich přípravě můžou vlastně odpočinout.

 

Meruňková omáčka k masu

 

Suroviny :

  • 500g zralejších meruněk

  • 500g kuřecích prsních řízků

  • cukr krystal, skořici

  • sůl, pepř

  • lžíci oleje

  • zakysanou smetanu na ozdobení

Postup :

Meruňky si omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na půlky. Kuřecí řízky si překrojíme podélně, aby vznikly tenčí plátky. Lehce rukou naklepeme z obou stran. Osolíme, opepříme a zprudka opečeme. Přidáme meruňky, lehce pocukrujeme, přidáme podle chuti skořici a podlijeme trochou horké vody. Můžeme použít i vývar. Společně dusíme pod pokličkou a podle potřeby průběžně podléváme. Zhruba 15minut. Poté maso vyndáme a vzniklou meruňkovou směs nejprve rozmixujeme tyčovým mixérem a pokud nám slupky zůstanou, propasírujeme či přecedíme přes sítko na těstoviny. Servírujeme nejlépe s kuskusem, rýží. Kuřecí plátek přelijeme zakysanou smetanou.

Maso můžeme použít i vepřové, omáčka bude mít výraznější masitou chuť.

 

Meruňkové poháry

 

Suroviny :

  • 500g meruněk

  • 3 kelímky hustší zakysané smetany

  • 1 kelímek tvarohu

  • sáček piškotů

  • vanilkový cukr

Postup :

Meruňky umyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Do 4 vyšších sklenic nebo pohárů dáme na dno tři piškoty, vložíme první vrstvu meruněk. Další je vrstva zakysané smetany, vrstva meruněk, vrstva tvarohu, vrstva meruněk a nahoru vrstva zakysané smetany. Podle svých chutí si tvaroh či smetanu můžeme osladit, ale osvěžující je více verze bez cukru. Necháme řádně vychladit.

 

Sladká rýže s meruňkami, v jednom hrnci, bez zapékání

 

Tento recept je opravdu pro hodně nenáročné ale je lehký a děti jej milují.

Suroviny :

  • 500g zralejších meruněk

  • hrnek rýže ( zhruba 3- 4 porce )

  • vanilkový cukr, skořice

Postup :

Meruňky umyjeme, zbavíme pecek a nakrájíme na kousky. Vložíme do hrnce, přidáme meruňky, cukr dle chuti, skořici, případně i skořicový cukr. Zalijeme 2,5 hrnky vody, promícháme a vaříme cca 15 minut. Během vaření občas mícháme a kontrolujeme, dle potřeby dolijeme vodu.

Pokud jsme vlastníky vynálezu zvaného papinův hrnec, neboli tlakový, můžeme jej pro přípravu použít.