TŘI TIPY JAK se na podzim i v zimě zahřát. Nejen po procházce

24.09.2016 08:43

 

 

Podzim už je tu a zima jej za pár měsíců vystřídá. Radostně můžeme pouštět draky a užívat si babího léta, a s nadšením můžeme při procházkách vzhlížet k obloze a čekat na padající sněhové vločky, které tak potěší dětská očka a v srdcích nás dospělých zažehnou plamínek dětství a radosti.

A když se náhodou vrátíme tak trochu prokřehlí a toužili bysme ze všeho nejvíc po teplém objetí, koupeli či peřině, můžeme si tělo zahřát i něčím dobrým – protože nejen láska, ale i teplo prochází žaludkem :)

 

Výtečná česneková polévka

 

Na 2 porce budeme potřebovat :

  • paličku česneku

  • 100g tvrdého sýru, nejlépe klasická cihla

  • 100g šunky

  • 800ml vývaru nebo vody

  • bylinkové koření

  • 2 krajíce chleba

  • 2 žloutky

 

Nejprve si chleba nakrájíme na kostičky, a ty pak na sucho opečeme na pánvi, můžeme i na másle.

Sýr cihlu si nastrouháme na hrubo, šunkový salám si nakrájíme na kostičky.

Sýr i šunku dáme do nahřáté hlubší misky. Vyklepneme vajíčko, ale do misky přidáme pouze žloutek.

Česnek oloupeme, stroužky utřeme na prkénku nožem a rozdělíme do misek.

Vývar či vodu přivedeme k varu a nalijeme do připravených misek.

Koření netřeba, česnek zvládne vše sám :) Případně osolíme dle chuti, ale pozor – až na stole – česnek totiž funguje jako přírodní sůl.

Pokud česnek moc nemůžeme, protože je nám po něm těžko, necháme jej spolu s vývarem chvíli povařit. Ztratí sice trochu svou typickou výraznou chuť a „sílu“, ale lépe se nám bude trávit a zahřeje nás i tak :)

 

Je libo džus?

 

Do oblíbeného džusu dáme skořici a hřebíček a necháme asi půl hodiny odpočívat. Uvolní se nám krásně vůně a chuť. Poté zahříváme na mírném ohni, když se začne vařit, je hotovo. Osladíme dle chuti.

 

Horký hřích

 

Uvaříme si pořádně hustou horkou čokoládu, pokud si chceme opravdu dopřát pořádný hřích a požitek chuti, rozpustíme na 2 porce 1 tabulkovou mléčnou čokoládu v 600ml mléka. Je to sice pracnější, než se nám čokoláda úplně rozpustí, ale výsledek stojí za to. Rozpouštíme nejlépe ve vodní lázni. Nalijeme do hrníčků a posypeme chilli kořením. A nezapomeňte – chilli funguje i jako afrodiziakum :)