Vyrobte si báječnou domácí zmrzlinu. Zdravě, levně, jednoduše.

29.08.2015 14:43

Vzpomínáte si ,dospěláci, na ovocnou dřeň v papírové kostce, která byla tak úžasně osvěžující?

A proč si ji nepřipomenout a nevyrobit sami doma. Za pár korun, s troškou práce, ale hlavně domácí, z čerstvých surovin. Přesně podle našich chutí.

 

Jahodová zmrzlina

 

Čerstvé jahody si nakrájíme na menší kousky a dáme zmrazit. Po zamrazení vyndáme a vložíme do mixéru, který zvládne mražené potraviny, případně použijeme přístroj na přípravu fresh nápojů, který „umí“ i led. K jahodám přilijeme sladkou smetanu a řídíme se pravidlem : „přiměřeně, přiměřeně“. Lépe je méně, aby zmrzlina nebyla příliš řídká. Cukr použijeme podle chuti, můžeme lehce zakápnout i citronem. A rozmixujeme do hladka. Ihned podáváme. Pro lepší tuhost můžeme použít místo sladké smetany šlehačku, ale je to varianta tučnější.

 

Zahradní mix

 

Černý rybíz, červený, bílý, kanadské borůvky, maliny, ostružiny. Vše co nám chutná a co jsme si případně vypěstovali na naší zahrádce můžeme použít na toto báječné letní osvěžení. Podle chuti a libosti zkombinujeme ovoce, rozmixujeme, ale část si odložíme bokem – to pak přidáme do hotové zmrzliny pro zpestření chuti. Přidáme podle chuti vanilkový cukr, zakysanou smetanu a tvaroh. Dáme zamrazit.

 

Lžičková varianta :)

 

Tahle verze na chvíli zaručeně zabaví vaše ratolesti a navíc je to i super servírování. Z jablíček si uděláme základ pro jakoukoli příchuť. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a další ovoce přidáme podle oblíbenosti. Přidáme cukr a můžeme i vodu podle konzistence. Rozmixujeme. Do menších plastových mističek naplníme – ne však až po okraj, aby mráz mističky neroztrhal. Pro každé dítko tak máme vlastní porci. Stačí zamrazit, vyndat misku a lžičku a zábava škrabání zmrzlinky z kelímku stoprocentně ovocné může začít.

 

A pokud nás tlačí čas – stačí zamrazit přesnídávku :)

 

A tip na závěr pro opravdu horké dny. Máte rádi různé džusíky v papírových obalech? Bezva. Stačí džus podle vašeho výběru zamrazit v mrazáku. Pak jen vyndáme, uděláme otvor pro brčko a tento nápoj vám i ve velkých vedrech nějakou chvíli opravdu vydrží osvěžující a chladný.